Fotografiile din ceramica sau portelan sunt folosite de peste 100 de ani pentru a pastra vie amintirea persoanelor dragi. Acestea sunt adesea montate pe monumente funerare sau puse la loc de cinste in casa. Ceramica si mai ales portelanul sunt materiale foarte rezistente si sunt ideale pentru decorarea constructiilor funerare.
Tehnologia folosita in realizarea fotografiilor funerare
Tehnologia a evoluat si o data cu aceasta a evoluat si metoda de aplicare a imaginilor pe suport ceramic. La inceput in Romania se foloseau filme developate manual si dispozitive rudimentare pentru a aplica pulberea de pigment pe suprafata ceramica. Editarea fotografiilor era aproape imposibila, fotografiile se curatau folosind varful unui ac iar pentru retusare, se foloseau pensule si pigmenti lichizi aplicati direct pe imagine. Fotografiile aplicate pe ceramica erau arse in cuptoare speciale incalzite cu gaz sau lemne. Rezultatul final era adesea imprevizibil iar temperatura cuptoarelor nu putea fi controlata cu precizie. Din aceasta cauza, apareau fisuri pe suprafata fotografiilor ceramice iar imaginea se decolora in timp.
Tehnologia actuala pentru a realiza fotoceramica
La momentul actual fotoceramica si fotografiile funerare se realizeaza dupa acelasi principiu dar folosind echipamente de ultima generatie. Fotografiile sunt editate si restaurate in detaliu cu ajutorul aplicatiilor grafice digitale. Persoanele se pot decupa din poze de grup, se poate schimba costumatia acestora in cazul in care fotografia este neclara sau mica iar fundalul se poate schimba in functie de preferinte. Metoda folosita permite graficienilor sa transforme fotografiile alb-negru in fotografii color si sa le pregateasca pentru imprimarea.
Arderea si imprimarea pe ceramica
Dupa reconditionare si editare grafica, fotografia este expediata in format digital prin email sau WhatsApp catre client pentru confirmarea comenzii. Imediat ce primim confirmarea, fotografia se imprima digital pe ceramica si apoi este arsa in cuptoare speciale la temperatura de 900 de grade timp de 12 ore. Racirea se realizeaza natural timp de 24 de ore pentru a preveni aparitia microfisurilor. In timpul arderii, pigmentul intra in profunzimea ceramicii iar placile ceramice capata aspectul final.
Forma si dimensiunea fotografiilor funerare
Gama de placi ceramice cuprinde peste 50 de forme si dimensiuni ce se pot alege in functie de preferinte si de marimea monumentului funerar. Cele mai populare dimensiuni folosite sunt urmatoarele: pentru o singura persoana tipul Boemia 9x11 cm sau Oval 9x12 cm iar pentru doua persoane placile Boemia 11x14 cm sau Oval 11x15 cm. Diferenta dintre cele doua tipuri de placi (Boemia si Oval) o reprezinta bordura reliefata prezenta la placile Boemia. Pentru monumentele funerare speciale cele mai solicitate fotografii funerare sunt Cartile din ceramica si placile tip Papirus decorate manual.
Decorare ceramica cu fire de aur
Fotografiile funerare ovale sau dreptunghiulare au in general pe margine unul sau doua fire de aur ce se aplica tot prin ardere dar la o temperatura diferita. Procesul dureaza 10 ore iar racirea 24 de ore. Scopul firelor de aur este strict decorativ si ofera un aspect final deosebit pozelor ceramice.
Pigmentul special folosit la imprimarea pozelor pe ceramica
Pigmentul folosit pentru imprimarea fotografiilor este produs in Italia si contine elemente chimice speciale ce il fac rezistent impotriva razelor UV. Culoarea este garantata pe viata si va rezista pana cand suprafata din ceramica se va eroda (peste 100 de ani). Ceramica si portelanul folosit sunt de cea mai buna calitate, avand coeficientul de absorbtie al apei foarte redus. Astfel apa nu penetreaza suprafata fotografiilor ceramice iar acestea vor rezista la conditiile prezente, in mediul exterior.
Livrare rapida in toata tara
Fotoceramica finala este ambalata si expediata prin curier rapid sau prin intermediul agentilor de livrare din echipa noastra. Fiecare comanda este urmarita prin numarul de expeditie AWB pentru a ne asigura ca produsele ajung in cel mai scurt timp la destinatie. Plata se realizeaza de cele mai multe ori in sistem ramburs si banii sunt incasati in momentul in care fotoceramica este livrata.
Cea mai mare fabrica de fotoceramica din Romania
Din 2007 imprimam imagini pe suport ceramic iar calitatea si rezistenta produselor noastre ne-au facut lider national in productia de fotoceramica. Zilnic realizam peste 200 de fotografii ceramice si le expediem in toata tara pentru a fi montate pe monumentele funerare.
Citeste articolul "Montarea fotografiilor funerare" pentru a afla cum se monteaza in siguranta fotografiile funerare pe suprafata din piatra a monumentelor funerare.
Realizeaza o fotografie funerara rezistenta pe viata pentru comemorarea celor dragi accesand sectiunea Magazin si alege modelul dorit.